Familjeföreställning 17okt 2021

Familjeföreställning 17okt 2021

I den här berättelsen har tre gäster som symboliserar rikedom, kärlek och makt huvudrollen. En dag dyker de upp i en by och där bjuder de in sig själva för att bo hemma hos en familj. Frågor om hur ska vi leva tillsammans kommer beröras och publiken kommer involveras i svaren. Du får bekanta dig med flera traditionella instrument från Västafrika som kora, djembe och doudoun.

 

 

Med sång, dans och musik spelar, skådespelaren Mao Zybamba och musikern Lamine Cissokho, upp en interaktiv historia. Barnen får, sjunga, dansa och inte minst får de uttrycka sina åsikter. En grundtanke med föreställningen De oväntade gästerna är att förmedla värderingar som utvecklar barns och ungdomars syn på mänskliga rättigheter och att utvecklas vidare som sociala aktörer lokalt, nationellt och internationellt.

Medverkande:

Mao Zybamba Ouedraogo: berättande, sång, doudoun
Mao Zybamba föddes i Burkina Faso där han verkade som skådespelare, poet, låtskrivare och sagoberättare. Han har turnerat i fransktalande länder i Europa med olika barnföreställningar där berättande, musik och gestaltande var i fokus. Sen han kom till Sverige för 10 år sedan har han kommit i kontakt med den svenska folkmusiken. Han har byggt sin egen nyckelharpa med stöd av Erik Widerberg 2012 och är numera medlem i ”Harpolirarna” i Eslöv. I sitt hemland lärde han sig spela n’goni som är ett traditionellt västafrikanskt stränginstrument. Mao Zybamba har ett stort engagemang för barn och ungdomar.

Lamine Cissokho: sång, kora, djembe
Lamine Cissokho är född i Senegal och kommer från en griotfamilj, vars traditioner går tillbaka till 1300-talet. Koran överförs från far till son med dess melodier och berättelser. Bosatt i Sverige sedan 2001, är Lamine en välkänd del av den svenska världsmusikscenen och har spelat på konserter och festivaler över hela världen. Han har samarbetat med många kända musiker som exempelvis Ale Möller. Med utgångspunkt i traditionella mandinka-melodier, som ärvts från generation till generation, komponerar Lamine Cissokho musik med influenser från jazz, orientalisk musik och nordisk folkmusik.

Regi och textbearbetning: Bodil Mårtensson
Producent: Eva Omagbemi, Mix Musik