Succé! 11sept 2021

Succé! 11sept 2021

Lördagen den 11 september 2021, var det äntligen folk igen i Folkets Park i Ystad! Eller, om man hellre vill kalla den Surbrunnsparken eller Folkets Park Surbrunn! Kärt barn har många namn och det är 125 år sedan föreningen bildades!

Till och med vädret lyste upp efter hand som programmet genomfördes, ute och inne. Själva programmet och de många aktiviteterna uppskattades synbarligen av unga och gamla och alla däremellan. Drygt 400 personer tog del av det som erbjöds mellan klocka 10.30 och ca 15.00 – vi hade tillstånd för 300 besökande samtidigt.

Föreningens och Ystads historia blev levande i tydligt uppskattade framträdanden av det skarpsynta TH-gänget, av den kraftfulla Harmonikören (också 125 år i år!), av Ystads Frivilliga Brandcorps (182 år i år!) med sina röda bilar, av Ystads Stadsteater med de starka damerna Berlin och Munthe, av Sommarteatern med Sagan om Askungen. Inte mindre än två blåsorkestrar med Kulturskolans ungdomar passade in perfekt med tanke på den ursprungliga brunnsmiljön och en duo med mer nutida sound gav en varierad ton åt epokerna.

Därtill fanns tid att reflektera över vilka samhällsförändringar Parken levt och lever i, av en företrädare för ”vår politik”, riksdagsledamot med hjärta för folkbildning och demokratiska värden, grundtanken bakom folkparksidén. Dessutom fick många föreningar möjlighet att diskutera sina syften och ideal, för framtiden. Till och med träden i parken fick särskild uppmärksamhet. Det var genuint, gemytligt, alldeles lagom rörligt men välordnat och många samtal blev det!

Vi fick grundplåtarna från vår organisation, Riksorganisationen Folkets Hus och Parker, av Ystads kommuns Kulturnämnd och av Ystads Arbetarekommun. Tack för det, Magdalena, Laila, Roger och Mårten! Varmt tack till alla andra som med sina insatser, fysiska insatser och sina kunskaper, gjorde dagen till en sådan framgång och en utgångspunkt för alla kommande år!

Nu kan, förhoppningsvis, den våta filt som tyngt ner bildnings-, kultur- och nöjesinslagen i vårt samhälle lyftas bort, efter 1,5 år. Surbrunnsparkens Vänner kan bygga vidare på sitt program och nya planer!

/Gunilla Olsson